Enduro лексикон: Илиян Кръстев “Дъртия” №169 състезател на Buhovo Extreme Team

Илиян Кръстев “Дъртия”: “Роден и израстнал в с. Ковачица, общ Лом, но за съжаление живея в София от 17-18г. Ендуро започнах да карам по принуда преди 4г., защото имах празно пространство между ските и туристическите мотори и изпадах в “декомпресия”. На едно от пътуванията с мой приятел от Козлодуй ми каза, че щом не карам ендуро в гората значи не съм никакъв моторист и така започна всичко. Състезавам се за Buhovo Extreme Team от 2 сезона.”

Ето как отговори на нашите въпроси “Дъртия”:

Какъв беше сезон 2022 за теб?
Сезон 2022 беше ТОП! Успях да задмина по точки основните ми конкуренти Христо Михов от Хард Райдърс и Саво Венков ( той си знае защо) от Препараторите. Нямаше никакви контузии, моторчето ми ме слушаше и нямаше „задна“. Изкарвахме си страхотно по време на състезанията, а след тях беше нещо от сорта на „Последния ергенски запой“.

Какво те мотивира да се занимаваш с ендуро?

Точно какво ме мотивира май не мога да отговоря, но като цяло искам да покажа на младежите ( няма да ги изброявам поименно), че и по “улегналите” не са за пренебрегване.

п.п. По принцип ползвам един друг израз, но не мисля, че е подходящ в случая.

Как би се описал на тези, които не те познават

Описвам се като изключително скромен и некомуникативен, но нека другите преценят.

Кои са основните качества, които трябва да има състезател, за да се кара ендуро?

Е с тоя въпрос ме уби! От къде да знам какво трябва да притежава? Като гледам първенците – притежават концентрация, сила, издръжливост, пари за нови мотори…Тези, които са в средата са забавни, колегиални, държат се спортсменски, пият, могат да карат а могат и да не карат…, и тези в края се забавляват и им е през оная работа за всички останали. Заключавам, че: Май, май един състезател трябва да притежава от всичко по малко.

Кои хора бяха до теб и ти помогнаха през сезон 2022

Разбира се, че на първо място е моето семейство. Личният ми психолог, ментор, духовен водач и мой идол Марин Николов; Момчетата от отбора, на които дължа много. Останалите момчета от целия шампионат, без които състезанията нямаше да имат смисъл.

Какви ще са целите през 2023 година?

Целите са ми малки , но ако не са те нямаше да сме хора. На първо място е големият ми син Симеон който прави дебют в клас джуниър и основно ще карам с него. В малкото състезания, в които ще карам в клас експерт искам да напомня на Васил Петков от Луда работа, Лъчезар Близнаков от Ендуро Корница, Атанас Ангелов и Христо Михов и Светльо Пашев от Хард райдърс, Иван Генчев и Иван Цончев от Алба Дамасцена, Саво Венков от Препараторите да поддържат добро ниво, да внимават и винаги да бъдат концентрирани, защото опасността дебне отвсякъде. Най- много ме притесняват основните ми конкуренти – Веско Паспалев, Димитър Цветков, Мебелистчето и оня четвъртия, но ние сме от един отбор и съм сигурен, че няма да има завист!