Enduro лексикон: Илиян Коцев №95 състезател на Buhovo Extreme Team

Илиян Коцев е на 22 години, роден и израснал в гр.Своге. За първи път се качва на мотор през 2014-та година. Навляза в ендуро спорта покрай приятели. След първото сядане зад кормилото, хобито се превърна в начин на живот!

Ето как отговори на нашите въпроси Илиян:

Какъв беше сезон 2022 за теб?

Като за начало, сезон 2022 беше първи за мен в БгХ Ендуро Шампионата. Началото, както всеки може да се досети бе трудно. До началото на сезона, карах мотор без тренировки ,,извън кормилото “,така да се каже. Опитът в ендурото и надграждането на уменията според мен се постигат, освен с натрупването на моточасове на мотора ,така и в ,,залата” . Тренировките са от ключово значение и според мен – правят разликата между отделните класове. До момента поради технически причини свързани с мотора, не успях да завърша 4 от състезанията. Като мога да кажа ,че от 8-те състезания ,които завърших всичките са в топ 10. Като за финал на сезона на последното състезание завърших 4-ти. Надявам се през новият сезон късметът да бъде с мен и да покажа, най-вече пред себе си на какво съм способен… 😉

Какво те мотивира да се занимаваш с ендуро?

По темата мога да кажа, че откакто се помня съм с манталитет на спортист. Тренирал съм и друг вид спорт, като може би в ендурото, както и на другите ,,бойни полета” мотивацията е от ключово значение. Лично мен ме мотивира фактът, че вярвам в собствените си умения! Моята мотивация е да надграждам себе си с всеки един изминал ден ,дори с половин % ,до бъда по-бърз и по-добър. Тренирам с ТОП състезателите от класовете Експерт и Про, от които черпя опит и умения!

Как би се описал на тези, които не те познават?

Всички, които ме познават ме виждат, като момче с големи амбиции, работна етика и целеустременост! Поставя ли си нещо за цел, го оформям като план и подкрепено с действия, то става реалност. За хората, които НЕ МЕ ПОЗНАВАТ се описвам като усмихнат, приятелски настроен, луд до голяма степен човек!

Кои са основните качества, които трябва да има състезател, за да се кара ендуро?

Според мен, всеки може да се занимава с ендуро като хоби, карайки няколко пъти в месеца и прочие. От друга страна стане ли въпрос за състезател, не бива да се лъжем от ,,класовете “ , така да се каже. Това, че дадена личност смята, че кара над средното ниво и реши да се състезава, виждайки клас ,,Хоби”, решава, че ще е след първите, уви нещата стоят по-различен начин. Да бъдеш успешен състезател се изискват много тренировки и лишения, които не са за подценяване!

Кои хора бяха до теб и ти помогнаха през изминалия сезон?

Основно искам да благодаря на семейството си за моралната и до голяма степен финансова подкрепа, на Ангел Минков за обслужването на мотоциклетът и най-добрият си приятел за помощта при избора на правилният за мен клас!

Какви ще са целите през 2023 година?

Целите за сезона са място на стълбичката в клас Про, както и безпроблемно от страна на контузии и техническа изправност на мотора. Ще направя всичко възможно да присъствам на всички състезания, в и извън шампионата.