Четвърто място за Теодор Кабакчиев във Франция

Българската звезда в хард ендурото – Теодор Кабакчиев (Еконт, КТМ), беше един от само четиримата пилоти, които успяха да завършат френското „24МХ Alestrem Extreme Enduro“. Надпреварата в Алес, южна Франция, събра на старт над 500 състезатели, 84 от тях бяха записани в група „Black“ на професионалистите.

Теодор записа пето време в съботния пролог и си осигури старт от първа редица за неделната същинска надпревара, състояща се от три изтощаващи обиколки по трудно трасе. След 8-часова езда само четирима топ състезатели успяха да завършат и трите тура. Победата грабна пилотът на „Шерко“ Уейд Янг (Южна Африка), следван от световния шампион за 2022-ра – състезателят на КТМ Мануел Летенбихлер (Германия) и вицесветовния шампион Марио Роман (Испания), също фирмен пилот на „Шерко“. Българският ас се движеше трети след първите две обиколки, но заради оскъдната маркировка при последното преминаване изгуби трасето на няколко пъти и ценно време в лутане към правилния път. В крайна сметка Кабакчиев остана четвърти – последният преминал през финалната арка на „24МХ Alestrem Extreme Enduro“. Това не успяха да направят пилоти като Алфредо Гомес (Испания, RIEJU), Майкъл Уолкнър (Австрия, GAS GAS), Матю Грийн (Южна Африка, КТМ), Сони Годжа (Италия, КТМ) и др.

„За пръв път се състезавам във Франция и местността не ми е позната. Щастлив съм, че поддържам отлично спортно ниво и съм в битката за челните позиции. Благодаря на „Еконт“ за страхотната подкрепа“, написа Теодор след надпреварата.

326906176 943202317052848 1239971986060568858 n

Това беше второ състезание от началото на годината за българския шампион. Преди седмица Тедо взе участие и в първия кръг от испанското първенство по хард ендуро. В Леида Кабакчиев завърши трети, отново след фирмените пилоти на „Шерко“ Марио Роман и Уейд Янг. Шампионатът на Испания по хард ендуро включва 5 кръга, като стартовете ще са в Кантория, Овиедо, Оуренсе и Алмедина, а Кабакчиев ще участва в тях в зависимост от ангажиментите му за Световния хард ендуро шампионат през 2023. Първият старт от него е сръбското „XCross“ от 17-ти до 20-ти май.