Кабакчиев не завърши в Испания, но запази мястото си в Топ 4 на СП

Теодор Кабакчиев не успя да завърши в последния кръг от Световния хард ендуро шампионат в Испания – „24MX Hixpania Hard Enduro“, след като удари камък и падна по време на надпреварата. Българинът се движеше на втората позиция в класирането преди инцидента, като радващото е, че топ пилотът ни е в добро състояние и се очаква скоро да се завърне за тренировки и състезания. Въпреки, че не взе точки в Испания, Теодор запази 4-то си място в генералното класиране за Световното първенство със 72 точки, като подобри с 4 позиции класирането си от 2021 и спечели двойно повече точки!

„Инцидент прекрати участието ми в „Hixpania Hard Enduro“. Движех се на 2-та позиция, докато не ударих голям камък и след това стана сериозна катастрофа. Благодаря на всички състезатели, които спряха да проверят как съм. Всичко ми е наред, не се притеснявайте! Българите сме корави!“, коментира Кабакчиев.

Теодор приключва годината с невероятни резултати в Световния шампионат – два подиума – две втори места в Сърбия и Румъния, 6-то място в Израел, 8-мо в Италия, 5-то в САЩ. 7-мо в Канада и едно 19-то в Австрия след незаслужено наложено му наказание.

Световен шампион за 2022 стана германецът Мануел Летенбихлер, който спечели и последното състезание. Втори и трети в Испания са представителите на домакините Марио Роман и Алфредо Гомес. В генералното класиране Летенбихлер събра 127 точки, Роман – 120, а Греъм Джарвис приключи с 93.

Класиране в Световния хард ендуро шампионат (след 8 кръга):

1. Мануел Летенбихлер (KTM) – 127 т.

2. Марио Роман (Sherco) – 120

3. Греъм Джарвис (Husqvarna) – 93

4. Теодор Кабакчиев (КТМ) – 72

5. Алфредо Гомес (GasGas) – 72

6. Майкъл Уокнър (GasGas) – 66

7. Тристан Харт (KTM) – 63

8. Били Болт (Husqvarna) – 62

9. Дaвид Чиприан (KTM) – 61

10. Уейд Йънг (Sherco) – 56