България ще организира и домакинства на кръг от Световния шампионат по Суперендуро

България ще организира и домакинства на кръг от Световния шампионат по Суперендуро FIM SuperEnduro World Championship в началото на 2024 година. До това признание за Българската федерация по мотоциклетизъм се стигна след положените немалко усилия от президента на Федерацията Ангел Траков , на Председателя на Комисия „Ендуро“ в БФМ Десислав Цеков , на на промоутъра на Националния екстремен ендуро шампионат “БГ-Х Ендуро” и на топ ендуро пилотът ни Теодор Кабакчиев .
„Grand prix България 2024“ ще се проведе на 24.02.2024 година в „Арена София“ и ще бъде част от честванията за 100-годишнината на БФМ. В момента продължават финалните преговори между нашата федерация, световната федерация по мотоциклетизъм (FIM) и промоутъра на шампионата по Суперендуро – “ABC Communication“. През месец февруари президентът на БФМ Ангел Траков посети Будапеща и се срещна с представители на фирмата-промоутър по време на кръга от Световния шампионат по Суперендуро „Grand prix Hungary“.
Суперендурото в последните години набра суперпопулярност, както сред състезателите, така и сред феновете. То е много популярно и в България, особено след световната титла на Теодор Кабакчиев в клас Junior, който през 2020 спечели два от четирите кръга и пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори. Пълни зали, много екшън и адреналин и майсторски изпълнения – това е характерно за Суперендурото, като траковете включват различни елементи на офроуд каране, през камъни, дървени трупи, пясък, кал, водни препятствия и специални такива (огромни гуми).
Председателят на Комисия „Ендуро“ и член на Управителния съвет на БФМ Десислав Цеков коментира, че това е огромно признание за България, за Федерацията и за българското ендуро като цяло. Очаква се в „Grand prix България 2024“ да се включат голяма част от водещите ни ендуро състезатели като Любомир Иванов , Станислав Кирилов, Илиян Кузманов , Кристиан Петров , Мартин Петков , Борис Чакъров и разбира се … Теодор Кабакчиев.
Предстои да бъде подписан официалният договор за „Grand prix България 2024“, както и да бъде утвърдена конфигурацията на уникалното и неповторимо трасе, а България да влезе в официалния календар за следващата година заедно с утвърдени в Суперендурото държави като Франция, Полша, Германия, Унгария и Великобритания.
Източник: БФМ